Solceller er blevet populære!
Solceller og solcelleanlæg er blevet populært – og efterspørgslen er steget stødt gennem de sidste 10 år. Det er der ikke noget at sige til, eftersom det er grøn, vedvarende og effektiv energi. Et solcelleanlæg omdanner solens energi til elektricitet, som du kan bruge i din husstand. Med et solcelleanlæg sparer du på elregningen, udnytter en uudtømmelig energikilde og du hjælper til at skåne miljøet.
Hvad er et solcelleanlæg?
Et solcelleanlæg består af solpaneler, en inverter (eller vekselretter), en elmåler og eventuelt en power optimizer. I indeværende afsnit kan du blive klogere på opbygningen af et solcelleanlæg.
Solceller
Solpanelerne med indbyggede solceller er naturligvis grundstenen i et solcelleanlæg. Det er her det hele starter, og det er her strømmen bliver produceret. Når du skal vælge et solcelleanlæg, er der forskellige typer af solceller; monokrystalinske, polykrystalinske og tyndfilm. Tyndfilm er ikke ret udbredt i Danmark (endnu), så det vil artiklen ikke gennemgå på nuværende tidspunkt.
Monokrystalinske solceller er de sortfarvede solceller. Disse solceller har en høj virkningsgrad, og den sorte, ensartede overflade gør disse solceller til et klassisk valg, når der skal investeres i solcelleanlæg. De yder typisk højere end de polykrystalinske solceller, og er derfor også dyrere.
Polykrystalinske solceller har et blåligt skær, og de yder typisk en smule mindre end de monokrystalinske solceller. Et solcelleanlæg med polykrystalinske solceller er meget udbredt, og det er et godt valg til sommerhuset eller privatboligen.
Inverter
Når dit solcelleanlæg omdanner solens energi til strøm, så er det jævnstrøm der kommer ud af processen. Denne form for strøm er den samme, som du finder i et normalt batteri – og altså ikke det, som du bruger i din husstand. I elnettet er det nemlig vekselstrøm der forbruges. For at imødekomme denne problemstilling er en inverter en fast del af dit solcelleanlæg. Denne inverter sørger for, at jævnstrømmen laves til vekselstrøm, som du efterfølgende kan få fornøjelse af i din husstand. Alt efter hvilken inverter du får med dit solcelleanlæg, går 3-15 % af den producerede strøm tabt i processen.
Elmåler
Du har allerede en elmåler siddende i din bolig, og alt efter hvilken type du har, skal du måske – eller måske ikke – have installeret en ny.
Hvis du har en gammel elmåler, hvor elforbruget registreres vha. en roterende skive – så skal den ikke skiftes. Denne type elmåler vil automatisk køre baglæns, når du producerer mere strøm, end du forbruger.
Hvis du har en gammel elmåler, hvor elforbruget registreres vha. en digital måler – så skal din elmåler skiftes. Denne type kan nemlig ikke måle, hvor meget du strøm du producerer.
Hvis du har en ny digital elmåler, registrerer denne både forbrug og produktion – på to forskellige displays. Når elmåleren skal aflæses, skal disse to tal (henholdsvis forbrug og produktion) bare trækkes fra hinanden.
Du skal betale skat af dit eget forbrug – hvilket betyder, at du skal betale skat af hele din elproduktion.
Power optimizer
En power optimizer fungerer som en afbryder for de enkelte solpaneler, der er en del af dit solcelleanlæg. Normalvis er solpaneler koblet sammen på samme måde som en juletræskæde. Altså, hvis et solpanel slår ud pga. snavs eller skygge – så slår resten af solpanelerne også ud. Dette kan du dog imødekomme med en power optimizer, således at de resterende solpaneler fortsæt producerer strøm – selvom ét enkelt solpanel er sat ud.