Retssag om ekspropriering

Retssag om ekspropriering

6. marts 2024 0 Af Oliver

Du går rundt om dig selv og ved slet ikke, hvad du skal gøre. Du ved, at du får brug for bistand fra en advokat, der kan håndtere en retssag om ekspropriation. Du har nemlig lige hørt, at den nye lokalplan nævner, at den lokale lufthavn skal udvides. Det er du bestemt ikke glad for. Den skal nemlig have ny landingsbane, der går i retning imod din ejendom. Og det ved du godt, hvad betyder: Mere støj fra flyene, som letter og lander. Nu har du lige vænnet dig til den irriterende støj – og så kommer der mere af slagsen.

Ikke første gang

Du har allerede en gang tidligere været indblandet i en skelforretning som følge af ekspropriation. Den gang, da lufthavnen blev etableret. Da åd de også en stor del af din ejendom. Skal det virkelig ende med, at du skal være direkte nabo til lufthavnen? Sådan kan det godt se ud. Er der noget, du kan gøre – ud over at protestere imod lufthavnsudvidelsen? Du ved godt, at ’lille dig’ vil tabe enhver kamp imod byplanlæggerne. De har jo allerede de bedste advokater involveret. Så, selvom høringsperioden endnu ikke er forbi, så har du på forhånd opgivet at skabe en krig imod regionen, som i virkeligheden står bag det store nye lufthavnsprojekt.

Planlovens §15

Du ved dog, at der er regler i planloven om, hvordan etablering af nye støjfremkaldende projekter skal håndteres. Du slår op på Google. Det er nemt nok at finde planlovens paragraffer dér. I det konkrete tilfælde kan du huske, at du læste noget om støjfølsomme områder i paragraf 15. Helt præcist hvad, kan du ikke huske. Så det er den første paragraf du skal finde. Du skriver derfor ”planlovens 15” i søgelinjen. Du læser omhyggeligt den pågældende paragraf i planloven. Gør det dig klogere? Overhovedet ikke! Tværtimod. Paragraffen nævner bebyggelse og boligområder. Det er jo ikke lige det, der er sagen her – langt ude på landet.

Vente på erstatning for ekspropriation?

Hvad skal du dog gøre? Vælge at være ligeglad og bare vente på at kommunen tilbyder dig en erstatning for ekspropriation af en del af din ejendom?

Var jeg i dine sko, hvad jeg af gode grunde dog ikke er, så ville jeg henvende mig til den advokat, som hjalp dig første gang, planlæggerne havde brug for en del af din ejendom. Jeg ville simpelthen kaste armene ud imod ham og få ham til at hjælpe mig med at få den bedst mulige erstatning. Og ja, jeg ville være ligeglad, om sagen tager lang tid. Det vil den nemlig gøre. I planlovens 15 nævner de noget om op til otte år før, at området kan ’modnes’, så vidt du forstår det.

Så det må jo betyde, at det kan tage mange år, før du får din erstatning. Men gør det noget? Ja, det gør det. Du vil nemlig ikke kunne dyrke den del af markerne, som kommunen vil inddrage til den nye udvidelse af lufthavnens landingsbane. Du vil dog kunne se frem endnu nogle år, hvor du ikke skal døje under flyenes ankomster og afgange. Det er nok det sidste, du kommer til at mærke ved ekspropriationen.

Disclaimer